📂قارچهای خوراکی
📋مراحل رشد قارچ صدفی
🎞قارچ صدفی را چگونه پرورش دهیم؟
📝قارچ صدفی، یکی از قارچ های خوراکی با کیفیت مطلوب و قدرت تولید بالاست که در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر کشت می گردد و می تواند در حرارت بالا نیز این قارچ را پرورش داد.
📝رایج ترین مناطق پرورش قارچ صدفی، اروپا، آمریکا و آسیای جنوب شرقی است. این قارچ به راحتی بر روی موادی همچون خاک اره، ضایعات کاغذ، کنجاله سویا، چوب های پوسیده و سایر مواد لیگنوسلولزی به خوبی رشد می کند. سن این قارچ از روی شکل کلاهک آن مشخص است به گونه ای که در زمانی که قارچ جوان است، کلاهک شبیه به بادبزن است ولی وقتی سن قارچ بالا می رود، قارچ خوشه ای شکل می گردد.
📝روش های پرورش قارچ صدفی
به طور کلی ۸ روش برای کشت این قارچ وجود دارد که عبارتند از:
🔹۱- پرورش قارچ صدفی در کیسه های پلاستیکی
در این روش، کشت قارچ داخل کیسه های پلاستیکی صورت می گیرد. به این صورت که بستر کشت که همان کاه و کلش است داخل کیسه قرار گرفته و بذر قارچ را از داخل بطری به داخل کیسه بر روی کاه و کلش قرار می دهند. در این روش ابتدا کاه و کلش را خیسانده و غرقاب می کنند و به مدت نیم ساعت باید در آب جوش، جوشانده شود.
🔹۲- پرورش قارچ صدفی در جعبه های چوبی
این روش اولین بار در آمریکا ابداع گردید. برای این منظور ابتدا داخل جعبه ها را پلاستیک پهن می کنند. کشت در این جعبه ها به صورت لایه ای است به این صورت که یک لایه بستر کشت قرار می گیرد و یک لایه بذر قارچ. وقتی جعبه پر شد درب جعبه را می بندند و روی آن را پلاستیک می کشند. وقتی میسلیوم ها به اندازه کافی رشد نمودند، کیسه نایلونی را از جعبه خارج کرده و یا به صورت آویزان یا چیدن روی زمین، اجازه می دهند که محصول رشد کند. لیکن عیب این روش این است که احتمال بروز آلودگی زیاد است.
🔹 ۳- کشت در سبدهای پلاستیکی
این روش کشت دقیقاً شبیه روش کشت در جعبه های چوبی است با این تفاوت که هم میزان آلودگی در آن کمتر است و هم طول عمر جعب های پلاستیکی بیشتر است.
🔹۴- روش کشت پشته ای
در این روش، کشت بر روی زمین یا سکو و به صورت پشته ای صورت می گیرد. این روش قدیمی بوده که احتمال آلودگی در آن زیاد است و به این صورت است که روی زمین با بستر کشت پشته هایی درست می کنند که کشت بذر به صورت لایه لایه صورت می گیرد یعنی یک لایه بستر و لایه بعدی بذر. در نهایت روی پشته ها یک پلاستیک می کشند و تا از تبخیر آب ممانعت شود و وقتی اندام قارچ نمایان شد، این پلاستیک ها را بر می دارند.
🔹۵- کشت بر روی قفسه یا توری فلزی
این روش کشت، همانند پرورش قارچ دکمه ای است که ابتدا محل مورد نظر را با لوله های فلزی قفسه بندی کرده و سپس روی آن را توری مشبک پهن می کنند و روی آن بستر قرار می گیرد. پس از پایان کشت، روی بستر را نیز پلاستیک می کشند تا از تبخیر جلوگیری شود.
🔹۶- کشت پایه ای
در این روش یک لوله فلزی یا پلاستیکی سوراخ دار را به عنوان محور مرکزی قرار داده و کیسه ها در اطراف آن قرار می گیرد. در این روش چون سوراخ در لوله وجود دارد، جریان هوا بهتر صورت گرفته و در نتیجه میزان تولید و بهره گیری بیشتر خواهد شد. کیسه ها تا زمانی که بستر سفید شود، از لوله در نمی آیند.
🔹۷- کشت بر روی کنده درخت
در این روش که در مجارستان ابداع شده است، ابتدا کنده های مناسب را انتخاب کرد و سپس در زمین گودالی حفر می گردد که طول و عرض آن حدود ۱۵-۱۰ سانتی متر بیشتر از کنده باشد. برای کشت ابتدا کف گودال را کمی بذر ریخته سپس کنده روی آن قرار می گیرد و بعد روی قسمت بالایی کنده نیز بذر می پاشند پس از آن داخل کنده با شاخ و برگ پوشیده شده و در لایه آخر خاک می ریزند. کشت باید در بهار یا اوایل پاییز صورت گیرد. آبیاری در این مدت بستگی به دما دارد و باید ۴-۳ بار صورت گیرد. در اواسط پاییز کنده ها را خارج کرده و داخل جوی هایی قرار می دهند که آب از زیر آن ها عبور کند و قارچ شروع به رشد کند که با سرد شدن هوا، رشد قارچ آغاز شده و سپس می توان آن را برداشت نمود. محل جوی باید روشن باشد ولی دور از نور مستقیم و باد باشد.
🔹۸- تزریق ریسه های قارچ بر روی کنده ها
این روش شبیه روش قبلی است با این تفاوت که ابتدا در آزمایشگاه، میسلیوم را روی قطعات چوبی ۳ در ۱ سانتی متر کشت می کنند و سپس برای انتقال روی کنده ها، ابتدا در کنده ها سوراخ هایی با همین اندازه ایجاد می کنند تا قطعات را داخل آن قرار دهند و در نهایت کنده ها در محل مناسب تحت مراقبت قرار می گیرند تا قارچ حاصل گردد.
🌐سبزبان، سامانه جامع آموزش و ترویج کشاورزی
@sabzbanco